Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

4 ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ: ΚΥΠΡΟΣ

 ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ:

ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ TOYRS
Αγ.Κωνσταντίνου6, Ομόνοια,
Τηλ. 210-5221860, 5234396, 5248741,
φαξ: 210-5234397

4 ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

ΚΥΠΡΟΣ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

 Ημέρα Τρίτη 13/2/24
ΑΘΗΝΑ  -  ΛΑΡΝΑΚΑ   -   ΛΕΥΚΩΣΙΑ  -  Ι.Μ.   ΜΑΧΑΙΡΑ   - ΛΕΜΕΣΟΣ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και πτήση για Λάρνακα στις 08:00. Άφιξη μετά από μία άνετη πτήση στις 09:30 και μετά την παραλαβή των αποσκευών αναχώρηση για την πρωτεύουσα Λευκωσία. Επίσκεψη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου συνετρίβη το αεροπλάνο με τους Έλληνες στρατιώτες κατά τη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής του 1974. Συνεχίζουμε για το Μουσείο Αγώνος του 1955   και   την   Αρχιεπισκοπή   όπου   θα προσκυνήσουμε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, που χτίστηκε στη  θέση  του παρεκκλησίου του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή, του Μοναστηριού των Βενεδικτίνων, τον 14ο αιώνα. Σε αντίθεση με το απλό εξωτερικό, που οφείλεται στην Οθωμανική κυριαρχία, η    επιχρυσωμένη ξυλεπένδυση και το φωτεινό    εσωτερικό, διακοσμημένο με κρυστάλλινους πολυελαίους, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για την Ι. Μονή του Μαχαιρά, την ιστορική  μονή  που  σχετίζεται  με την  θαυματουργό  εικόνα της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας, την εφέστιο εικόνα της Μονής, που κατά την παράδοση, αγιογραφήθηκε από τον Απόστολο Λουκά. Παρά τις κατά καιρούς δοκιμασίες, η Ιερά Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά συνεχίζει την ουρανόδρομη πορεία της μέσα στους αιώνες και συμπληρώνει οκτώ αιώνες ζωής και προσφοράς στο μαρτυρικό νησί της Κύπρου, σ' όλες τις ιστορικές του περιπέτειες και ποικίλες του ανάγκες. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το Κρησφύγετο του Γρηγόρη Αυξεντίου του Σταυραετού του Μαχαιρά. Άφιξη στην Λεμεσό, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου και νοτιότερη της Ευρώπης με τους ουρανοξύστες και τα υπόλοιπα μεγαλόπρεπα αρχιτεκτονήματα, την παλιά πόλη και το ιστορικό κέντρο που ξεκινά από τα δρομάκια δίπλα από το Παλιό Λιμάνι. Εκεί βρίσκεται το Κάστρο της Λεμεσού που είναι σήμα κατατεθέν της πόλης, το οποίο στεγάζει το Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου και φιλοξενεί εκθέματα από όλη την Κύπρο. Το εντυπωσιακό Νέο Λιμάνι, με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που αποτελεί ορόσημο όχι μόνο της Λεμεσού, μα και όλης της Κύπρου. Τα πάρκα και η πλατεία, με το σιντριβάνι που φωτίζεται τη νύχτα, συμπληρώνουν το παραθαλάσσιο σκηνικό. Τακτοποίηση στα δωμάτια του ξενοδοχείου μας, δείπνο και διανυκτέρευση.



2η Ημέρα Τετάρτη 14/2/24

ΠΛΑΤΡΕΣ -ΤΡΟΟΔΟΣ - Ι.Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ - ΤΡΙΚΟΥΚΙΩΤΙΣΣΑΣ   - Ι.Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΥΚΚΟΥ -   ΟΜΟΔΟΣ


Μετά το πρωινό μας αναχώρηση για το Όρος Τρόοδος όπου κατά τη διαδρομή μας και μέσα από ένα τοπίο εντυπωσιάζει με τις εναλλαγές του φυσικού τοπίου και της πανοραμικής θέας προς τη θάλασσα, θα επισκεφτούμε το γραφικό ορεινό θέρετρο της οροσειράς του Τροόδους με την ανεξάντλητη φύση και τη μοναδική αρχιτεκτονική, που ενέπνευσε τον μεγάλο μας νομπελίστα ποιητή, Γιώργο Σεφέρη, τις Πλάτρες. Το χωριό περιβάλλεται από πυκνό δάσος και η αρχιτεκτονική των αρχοντικών, διαφορετικά το καθένα σε μέγεθος, τεχνοτροπία και χρώμα, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Άφιξη στη συνέχεια στην πλατεία του Τροόδους για λίγη ξεκούραση μέσα στο εκπληκτικό τοπίο που συνθέτουν τα ψηλά έλατα του Βουνού. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για την Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας της Τρικουκιώτισσας, που τοποθετείται πάνω στο Όρος Τρόοδος, σ' ένα εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον με εξαιρετική θέα. Θεωρείται ως ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Κύπρου, η φήμη του οποίου όπως και της θαυματουργής εικόνας της Τρικουκιώτισσας, που αποδίδεται στον Απόστολο Λουκά άρχισε να περιορίζεται στην Τουρκοκρατία, όταν μεγάλωσε η φήμη της Παναγίας του Κύκκου. Άφιξη στην Ιερά Μονή Παναγίας του Κύκκου, μια από τις τρεις μεγαλύτερες Μονές και ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά κέντρα της Κύπρου. Ανέπτυξε πλούσια εθνική δράση και παρουσίασε μεγάλη κοινωνική προσφορά και πάντοτε έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στα ιστορικά δρώμενα του τόπου. Η αδελφότητα της Μονής, που χρονολογεί 900 χρόνια συνεχούς ζωής διαθέτει ένα πολύ αξιόλογο μουσείο με εκκλησιαστικά σκεύη, άμφια, εικόνες, θρησκευτικά φιλοτεχνήματα καθώς και μια σπουδαία βιβλιοθήκη με πολλά χειρόγραφα. Αφιερωμένη στην Παναγία, η Μονή διαθέτει μια από εικόνες που αποδίδονται στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά και παρουσιάζει την Παναγία βρεφοκρατούσα. Τελευταίο προσκύνημα της ημέρας η Ι. Μονή Τιμίου Σταυρού στο χωριό Όμοδος, το μεγαλόπρεπο μοναστήρι καύχημα του χωριού όπου θα προσκυνήσουμε τον Μέγα θησαυρό της Ορθοδοξίας, τον Τίμιο Κάνναβο, το σχοινί που έδεσαν τον Χριστό και δώρισε στο Όμοδος η Αγία Ελένη. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση. 

3η Ημέρα   Πέμπτη 15/2/24

ΠΑΦΟΣ

Μετά το πρωινό αναχώρηση για ολοήμερη εκδρομή στην Πάφο. Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου που ίδρυσε ο Άγιος τον 12ο αιώνα σε μια απομονωμένη τοποθεσία στην κορυφή της γραφικής κοιλάδας, σκαλίζοντας μόνος του μια σπηλιά στο βουνό, η οποία ονομάζεται «Εγκλείστρα» και η οποία καλύπτεται με μερικά από τα ωραιότερα δείγματα βυζαντινών τοιχογραφιών. Το Μοναστήρι διαθέτει ένα αξιόλογο εκκλησιαστικό μουσείο και μερικές από τις καλύτερες μετα­βυζαντινές εικόνες που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα. Περιήγηση στη μονή και προσκύνηση στην Εγκλείστρα και στα λείψανα του Αγίου. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε την κατακόμβη της Αγίας Σολωμονής, που αγκάλιασε τον Χριστιανισμό και που σύμφωνα με την παράδοση, κατέφυγε σε αυτή τη σπηλιά για να αποφύγει τις διώξεις των Ρωμαίων, αλλά οι διώκτες της έκτισαν την είσοδο, καταδικάζοντας την σε ένα αργό και σκληρό θάνατο. Ωστόσο, όταν η σπηλιά άνοιξε 200 χρόνια αργότερα, η Αγία βγήκε ζωντανή. Πάνω από τις κατακόμβες βρίσκεται ένα ιερό δέντρο, του οποίου τα κλαδιά κοσμούνται με πολύχρωμα κομμάτια της ένδυσης, τα οποία τοποθετούν οι πιστοί καθώς κατά την παράδοση το δέντρο έχει θεραπευτικές δυνάμεις. Θα επισκεφτούμε τη Στήλη του Αποστόλου Παύλου, τη πέτρινη κολώνα σε σχήμα κυλίνδρου, στο σημείο όπου, σύμφωνα με την παράδοση, ο άγιος μαστιγώθηκε 39 φορές πριν προσηλυτίσει το Ρωμαίο Κυβερνήτη στο Χριστιανισμό. Μεταφορά στο γραφικό λιμανάκι της Πάφου και ελεύθερος χρόνος για βόλτα, γεύμα (προαιρετικό) και καφέ. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

4η Ημέρα Παρασκευή 16/2/24

ΛΕΜΕΣΟΣ - ΔΕΡΥΝΕΙΑ - ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ - ΑΓΙΑ ΝΑΓΙΑ - ΛΑΡΝΑΚΑ- ΑΘΗΝΑ

Μετά το πρωινό θα κατευθυνθούμε ανατολικά προς την διαχωριστική γραμμή της Δερύνειας από όπου θα δούμε την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Στη Δερύνεια θα ζήσουμε το θάνατο του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού που θυσιάστηκαν το 1996. Στη συνεχεία θα επισκεφτούμε το Παραλίμνι το μεγαλύτερο χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου μ' ένα τμήμα του να βρίσκεται ακόμη εντός της νεκρής ζώνης και συναντάται στο νοτιοανατολικό άκρο της Κύπρου. Εκατοντάδες ανεμόμυλοι, μοντέρνα καταστήματα, παραδοσιακά καφενεία, εκκλησίες και η αναπτυγμένη πλέον κεντρική πλατεία που στο εσωτερικό της φιλοξενεί νέες μικρότερες πλατείες, πάρκο, καφετέριες και σύγχρονα καταστήματα. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε την Αγία Νάπα, το πιο γνωστό τουριστικό θέρετρο της Μεγαλονήσου στο νότιο ανατολικό άκρο του νησιού και θα προσκυνήσουμε την Ι. Μονή Αγίας Νάπας όπου κατά την τοπική παράδοση, στη σπηλιά, η οποία έχει γίνει εκκλησία, βρέθηκε από κάποιο κυνηγό η θαυματουργός εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου η οποία είχε μάλλον τοποθετηθεί στο σπήλαιο κατά την περίοδο της εικονομαχίας και έτσι διασώθηκε. Το μοναστήρι αποτελεί ιδιαίτερα κατανυκτικό μέρος και συγκεντρώνει πλήθη πιστών που καταφτάνουν για να προσκυνήσουν τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας. Κατόπιν θα φτάσουμε στην πόλη της Λάρνακας όπου θα επισκεφτούμε τον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου όπου βρίσκεται ο τάφος και τα λείψανα του Αγίου. Ο Άγιος Λάζαρος ήρθε στην Κύπρο μετά την Ανάσταση του Ιησού. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κιτίου από τους Αποστόλους Βαρνάβα και Παύλο και έζησε στην πόλη για 30 χρόνια. Η υπέροχη πέτρινη Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου είναι ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής στην Κύπρο. Η Εκκλησία βρίσκεται πάνω ακριβώς από τον τάφο του Αγίου. Αναχώρηση για το αεροδρόμιο όπου γεμάτοι αναμνήσεις θα αναχωρήσουμε για Αθήνα στις 19:30.


ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Τιμή συμμετοχής: 590

Περιλαμβάνονται:
Αεροπορικά εισιτήρια (Αθήνα - Λάρνακα - Αθήνα)
Διαμονή σε επιλεγμένο ξενοδοχείο
> 3 Πρωινά και 3 γεύματα
Μεταφορές με πολυτελή κλιματιζόμενο πούλμαν
Φόροι Διανυκτερεύσεων
> Ταξιδιωτική ασφάλιση (αστικής ευθύνης)


Δεν περιλαμβάνονται:
Είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
Ότι αναγράφεται ως προαιρετικό
Φόροι Αεροδρομίων 60€


*Το πρακτορείο διατηρεί το δικαίωμαεάν καταστεί λόγοςνα αλλάξει τη σειρά των ξεναγήσεων του προγράμματος είτε τις ώρες τουςχωρίς να αφαιρεθεί κάτι από αυτό




*Περισσότερες πληροφορίες - Δηλώσεις συμμετοχής στον π. Χρυσόστομο (τηλ 6947945150)