Σάββατο 18 Απριλίου 2020

«Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν, λαοί…»

Η Ανάσταση διακηρύσσει τον θρίαμβο του Χριστού.

Τον θρίαμβο της αγάπης πάνω στο μίσος, της αλήθειας πάνω στο ψέμα, της ελπίδος πάνω στην απογοήτευση και τον φόβο.

Τον θρίαμβο της ζωής πάνω στη φθορά και τον θάνατο.

«Πάσχα, Κυρίου Πάσχα ! Εκ γαρ θανάτου προς ζωήν και εκ γης προς ουρανόν Χριστός ο Θεός ημάς διεβίβασεν επινίκιον άδοντας».

Το Πάσχα Κυρίου καθορίζει τη σταυροαναστάσιμη πορεία προσώπων και λαών με τη δύναμη και τη χάρη του σταυρωθέντος και αναστάντος Χριστού.

Η Ανάσταση του Χριστού συντελείται μέσα στη σιωπή. Αυθεντικός μάρτυρας παραμένει ο αγγελικός κόσμος, που στη συνέχεια φυλάσσει τον τάφο και πληροφορεί προσωπικά τις μυροφόρες και τους Αποστόλους του Χριστού. Γιορτάζουμε βεβαίως αυτές τις μέρες πανηγυρικά τη γιορτή του Πάσχα. Η εμπειρία όμως της Αναστάσεως του Χριστού έχει μια προσωπική εσωτερική διάσταση, που βιώνεται σε ευφρόσυνη σιωπή. Η Ανάσταση συνυπάρχει μυστικά στην εν Χριστώ σταυρωμένη ζωή. Ο Χριστός, που είναι «η ανάστασις και η ζωή» (Ιω. 11:25), τη δωρίζει σε εκείνον που συνδέεται μαζί Του, σε εκείνον που συσσωματώνεται με τη χάρη των μυστηρίων μαζί Του, στο μυστικό σώμα της Εκκλησίας Του.

Αλλά η εμπειρία της Αναστάσεως μεταδίδεται με αγαλλίαση στη συνάντηση με τον συνάνθρωπο, στη συναδέλφωση εν Χριστώ αναστάντι. Οι συνέπειες της Αναστάσεως και το φως που ακτινοβολεί, αγκαλιάζουν τον κόσμο ολόκληρο, όχι ένα μόνο μέρος, μια ομάδα, ένα λαό, μια φυλή.

«Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν, λαοί…» Όλοι οι λαοί! «Η ζωοδόχος σου έγερσις, Κύριε, την οικουμένην πάσαν εφώτισε»  ψάλλομε επίμονα αυτές τις μέρες. Η Ανάσταση του Χριστού σώζει όλο το ανθρώπινο γένος.

Το φως και το μήνυμα της Αναστάσεως δεν γνωρίζουν σύνορα. Συναδελφώνουν τους πάντες. Ζωογονούν το πάντα. Όποιος δεν δέχεται τον άλλο ως πρόσωπο, ως ομάδα, ως ιδιαίτερη κοινότητα, ως λαό αρνείται το πνεύμα της Αναστάσεως. Εκείνος που ζει την Ανάσταση και προσπαθεί να είναι ενωμένος με τον αναστάντα Χριστό αγωνίζεται για την αλληλοκατανόηση, την αλληλοεκτίμηση και τη συναδέλφωση των ανθρώπων, στο στενό του περιβάλλον, στη πατρίδα του, στις γειτονικές χώρες, σε ολόκληρη την οικουμένη.

«Αναστάσεως ημέρα και λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει».

Ας χαρούμε, λοιπόν, αδελφοί μου, αυτό το Πάσχα με τη βεβαιότητα ότι η δύναμη της αγάπης του Χριστού έχει το τελευταίο λόγο στην ιστορία.

Ας χαρούμε την Ανάσταση ως προσδοκία της προσωπικής μας ζωής, της εξελίξεως της κοινωνίας μας, ως όραμα της παγκόσμιας ιστορίας.

Ας χαρούμε αυτό το Πάσχα, φροντίζοντας κάθε μας σκέψη και πράξη να λαμπρύνονται από το φως της Αναστάσεως και να μεταδίδουν την πνοή της στο περιβάλλον μας.

Ευφρόσυνο Πάσχα! Με τη δύναμη και τη χαρά της Αναστάσεως μέσα μας.

Χριστός Ανέστη!

Π. Αναστασίου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας.

Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός. (εκδ. Μαΐστρος σελ. 64-67)