Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Μεγάλη Τετάρτη.

 

«Κακείνος υμίν δείξει ανώγεον μέγα εστρωμένον».

 

Ανώγεον μέγα. Εστρωμένον. Έτοιμο.

Έτσι έτοιμη είναι η Βασιλεία των Ουρανών. Για εμάς.

Σήμερα ο Κύριος διατάζει τους Μαθητές του να πάνε μέσα στην Πόλη, πίσω, στον περιορισμένο κόσμο των αισθήσεων. Εκεί, τους λέγει θα συναντηθείτε με άνθρωπο, κεράμιον ύδατος βαστάζοντα. Εκεί δηλαδή, θα συναντηθείτε με τον Νόμο και την Ανάγκη. Με εκείνον που σ αυτό το κεραμένιο, το χωμάτινο κανάτι θα κουβαλά όλη την Φροντίδα και την Μέριμνα της ζωής του.

Σαν τότε που ο ίδιος συναντήθηκε με την Σαμαρείτιδα. Πάλιν και τότε το κεράμιον ύδατος. Η φροντίδα και η Ελπίδα. Η γυναίκα που έβγαινε από την Πόλη και έκανε τον Δρόμο και τον κόπο για να αντλήσει νερό από το Φρέαρ του Ιακώβ, το αγιασμένο. Μα εκεί ο Θεάνθρωπος θα την συναντήσει και θα μιλήσει για μιαν ακόμα Μεταμόρφωση. Για εκείνο το νερό από το οποίο εάν πιεις, δεν θα διψάσεις ποτέ. Κι εδώ πάλιν μια συνάντηση. Εκείνος κι εκείνη.

Όμως απόψε θα ολοκληρωθεί κάτι που άρχισε σε άλλον χρόνο. Στην άλλη εμφάνιση του Θεανθρώπου.

Εις την αρχήν των σημείων του Ιησού, τότε που καλεσμένος σ έναν Γάμο, στον Γάμο της Κανά, συναντήθηκε με τους ανθρώπους και την προσπάθεια τους, να αγαπήσουν. Εκεί θα του έλεγε η Μήτηρ του, οίνον ουκ έχουσιν. Δηλαδή Αγάπη δεν έχουνε. Και τότε ο Κύριος πρώτα θα πει, «ούπω ήκε η ώρα μου». Δεν ήλθε ακόμα η ώρα μου. Όλα τα ετοίμασαν οι Άνθρωποι για αυτόν τον γάμο, αλλά αγάπη δεν έχουνε. Έφεραν τις υδρίες για τον καθαρισμό, αλλά αγάπη δεν έχουνε. Και ο Χριστός θα μετατρέψει εκείνο το νερό σε κρασί. Το Νόμο και την Ανάγκη σε Αγάπη. Και έτσι θα πει εκείνος ο αρχιτρίκλινος

«Συ τετήρηκας τον καλόν οίνον έως άρτι».

Μέχρι σήμερα ο Καλός Οίνος φυλάχθηκε για ετούτον, τον Μυστικό Δείπνο και για τον άλλο, τον σημερινό οικοδεσπότη της οικίας. Στο ανώγειο, στο πάνω μέρος του σπιτιού του, εκεί στην πνευματική υπόσταση εκείνου που προετοιμάστηκε, σ εκείνου το Ανώγειον θα φάγει ο Διδάσκαλος.

Εδώ δεν θα μετατρέψει το νερό σε κρασί, μα το κρασί σε αίμα. Και το ψωμί σε σώμα. Το δικό του Αίμα και το δικό Του Σώμα.

Και θα είναι ο δικός Του Γάμος.

Με την Εκκλησία.

Με εμάς.