Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ( ΑΓΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΤΟΥ ΣΑΡΩΦ)


Ο αληθινός σκοπός της Χριστιανικής μας ζωής συνίσταται στην απόκτηση του Αγίου Πνεύματος του Θεού.
Οι νηστείες οι αγρυπνίες η προσευχή ,η ελεημοσύνη και κάθε καλή πράξη που γίνεται για την Αγάπη του Θεού είναι μόνο τα μέσα για την απόκτηση του Αγίου Πνεύματος του Θεού

Ο Κύριος μας συγκρίνει τη ζωή μας με μια αγορά ,και το έργο της ζωής μας  επάνω στη γη το ονομάζει εμπόριο και λέει σε όλους εμάς :  «Πραγματεύασθε εν ώ έρχομαι»( Λουκ )Δηλαδή εκμεταλλευτείτε το χρόνο όσο περισσότερο μπορείτε  για να αποκτήσετε τη χάρη του Παναγίου  Αγίου Πνεύματος. Επίγεια αγαθά είναι τα καλά έργα που γίνονται για την αγάπη του Χριστού.

Στην παραβολή των «μωρών παρθένων» το λάδι που έλειπε ήταν Η Απόκτηση του Αγίου Πνεύματος. Πήγαν στην αγορά να αγοράσουν λάδι αλλά δεν πρόλαβαν γιατί η πόρτα  ήταν κλεισμένη . Αγορά είναι η ζωή μας , η πόρτα του νυμφώνα η οποία έκλεισε τον δρόμο για τον Νυμφίο είναι ο ανθρώπινος θάνατος , οι φρόνιμες και μωρές παρθένες οι ψυχές των Χριστιανών . Το λάδι δεν είναι οι καλές πράξεις αλλά η χάρη του Παναγίου Πνεύματος η οποία αποκτάται δια μέσου των καλών πράξεων . Το Άγιο Πνεύμα αλλάζει τις ψυχές φέρνοντας της από τη μια κατάσταση στην άλλη. Από τη φθορά στην Αφθαρσία . Πόσο μεγάλη είναι η ευσπλαχνία του Θεού  για την αδιαφορία μας για την Φροντίδα Του για εμάς όταν ο Θεός λέει  «Ιδού έστεκα επί την θύρα και κρούω  ( αποκ 3. 20)  εννοώντας με τη λέξη θύρα  την πορεία της ζωής μας η οποία δεν έχει κλειστεί ακόμα από τον θάνατο.  

 ( ο Άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ  Πνευματική Βιογραφία Αρχιμανδρίτου π Λαζάρου Μούρ ελ 151, 154)

Όσιος Σεραφείμ του Σάρωφ 

Είναι από τους σημαντικότερους σύγχρονους αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αν και καταγόταν από πλούσια οικογένεια, ο  επέλεξε να ακολουθήσει τον μοναχισμό, σε μια δύσκολη περίοδο. Ο Όσιος Σεραφείμ γεννήθηκε στο Κουρσκ της Ρωσίας στις 19 Ιουλίου 1759 μ.Χ. και ονομάσθηκε Πρόχορος. Σε ηλικία δέκα ετών άρχισε να μαθαίνει με ζήλο τα ιερά γράμματα, αλλά αρρώστησε ξαφνικά βαριά χωρίς ελπίδα αναρρώσεως. Στην κρισιμότερη καμπή της ασθένειας είδε στον ύπνο του την Παναγία, η οποία υποσχέθηκε ότι θα τον επισκεφθεί και θα τον θεραπεύσει. Πράγματι, έτυχε μια μέρα να γίνεται λιτανεία και να περνά έξω από την οικία του μικρού άρρωστου παιδιού, η θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου. Τη στιγμή εκείνη έπιασε δυνατή βροχή. Η λιτανεία σταμάτησε και η εικόνα μεταφέρθηκε στην αυλή της οικίας του Προχόρου, μέχρι να περάσει η μπόρα. Τότε η μητέρα του Αγάθη, κατέβασε το άρρωστο παιδί της και το πέρασε κάτω από την εικόνα. Από την ημέρα εκείνη η υγεία του βελτιώθηκε μέχρι που αποκαταστάθηκε τελείως. Νέος εγκαταλείπει το πατρικό του σπίτι, στην πόλη Κουρσκ, και έρχεται να μονάσει στη μονή του Σάρωφ. 

Ο Όσιος κοιμήθηκε με ειρήνη στις 2 Ιανουαρίου 1833 μ.Χ. Οι μοναχοί τον είδαν με το λευκό ζωστικό, γονατιστό σε στάση προσευχής μπροστά στην εικόνα της Θεοτόκου, ασκεπή, με το χάλκινο σταυρό στο λαιμό και με τα χέρια στο στήθος σε σχήμα σταυρού. Νόμιζαν ότι τον είχε πάρει ο ύπνος.


Ο ορθόδοξος ιερέας π Λαζάρου Μούρ αφιέρωσε περισσότερα από 20 χρόνια  στη συγγραφή της πνευματικής βιογραφίας  του Άγιου Σεραφείμ