Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Η Προσευχή του Ιησού.


Η προσευχή του Ιησού είναι για μένα το πιο πολύτιμο και γλυκύ πράγμα στον κόσμο. 

“Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με τον αμαρτωλόν.”

Ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος λέγει: «Όταν το Άγιο Πνεύμα κατοικήσει μέσα στον άνθρωπο, ο άνθρωπος δεν σταματά να προσεύχεται επειδή το Πνεύμα θα προσεύχεται συνεχώς μέσα του. Τότε, ούτε όταν κοιμάται ούτε όταν είναι ξύπνιος θα αποκοπεί η προσευχή από την ψυχή του μα όταν τρώγει κι όταν πίνει, όταν ξαπλώνει ή όταν εργάζεται, ακόμα κι όταν κοιμάται βαθιά η ευωδία της προσευχής θα εισπνέεται μέσα στην καρδιά του από μόνη της.»

Οι Ορθόδοξοι πιστεύουν ότι η δύναμη του Θεού βρίσκεται στο Όνομα του Ιησού έτσι ώστε η επίκληση αυτού του θείου ονόματος ενεργεί σαν ένα αποτελεσματικό σημάδι της ενέργειας του Θεού, σαν ένα είδος μυστηρίου»  «Το όνομα του Ιησού, όταν βρίσκεται στην καρδιά του ανθρώπου, συνδέει την καρδιά με τη δύναμη της θέωσης… Λάμποντας μέσα από την καρδιά το φως του ονόματος του Ιησού, φωτίζει όλον το Σύμπαν»

Σ’ εκείνους που την επαναλαμβάνουν συνεχώς όπως και σ’ εκείνους που την χρησιμοποιούν σε μερικές στιγμές, η προσευχή του Ιησού αποδεικνύεται μεγάλη πηγή διαβεβαίωσης και χαράς.

«Να πως προχωρώ τώρα και επαναλαμβάνω συνέχεια την προσευχή του Ιησού η οποία είναι για μένα το πιο πολύτιμο και γλυκύ πράγμα στον κόσμο.
Κάποτε περπατώ 43 η 44 μίλια την μέρα και νοιώθω ότι δεν περπατώ καθόλου. Έχω μόνο την συναίσθηση ότι λέγω την «ευχή». Όταν με διαπερνά το τσουχτερό κρύο αρχίζω και λέγω την ευχή με πιο πολύ ζήλο και σύντομα ζεσταίνομαι όλος. Όταν η πείνα με καταβάλλει καλώ πιο συχνά το όνομα του Ιησού και ξεχνάω την επιθυμία μου για φαγητό. Όταν πέσω άρρωστος με ρευματισμούς στην ράχη και στα πόδια συγκεντρώνω τις σκέψεις μου στην «ευχή» και δεν νοιώθω τον πόνο. Αν κάποιος μου κάνει κακό, το μόνο που έχω είναι να σκεφτώ πόσο γλυκιά είναι η προσευχή του Ιησού, και το τραύμα κι ο θυμός περνούν μακριά και τα ξεχνάω όλα…
Ευχαριστώ το Θεό που μπορώ και καταλαβαίνω τώρα το νόημα της περικοπής του Αποστόλου «αδιαλείπτως προσεύχεσθαι»

Μητροπολίτη Διοκλείας Καλλίστου Γουέαρ

Α’ απόσπασμα από το βιβλίο “Ορθόδοξη Εκκλησία”